Personages


Ibtisam is zeventien, hoogzwanger en verblijft in Ain Ghazal. ze werd in de steek gelaten door haar vriendje omdat haar ouders haar relatie met hem bij de politie aangaven. Dit gebeurt dikwijls om de jongen via die weg te verplichten met het meisje te trouwen. Pas veel later kwam Ibtisam er achter dat ze zwanger was…Sanae is zevenentwintig. Ze is de dochter van een ongetrouwde moeder, die haar van bij de geboorte in verschillende families verstopte uit angst voor haar familie en de schande een illegaal kind te hebben. Later kwam Sanae in Ain Ghazal terecht. Nu staat ze op eigen benen. De moeder van Sanae komt uit een goede familie en vermijdt elk contact met haar dochter. Sanae werkt voor een paar centen in een café en haar grootste wens is een eigen huis te hebben…


Chafia is vijfendertig en woont in Brussel. Ze is getrouwd en heeft twee kinderen. Zij is de dochter van een ongetrouwde moeder, Malika, die een dwanghuwelijk ontvluchtte toen ze zestien was. Later ontmoette zij de vader van Chafia, maar ze trouwden nooit. Malika overleed begin 2016. Chafia’s vader is de enige man in deze film die op latere leeftijd zijn dochter officiëel erkende. Zelf is Chafia nog elke dag met het verwerkingsproces bezig van haar jeugd als kind dat met de nek werd aangekeken omdat ze het kind was van een ongetrouwde moeder.
 

Amal is drieëntwintig en verbleef in Ain Ghazal tot na de geboorte van haar dochtertje. Amal is dochter van een ongetrouwde moeder en werd door haar oom geadopteerd. Haar moeder heeft ze nooit gekend. Zij kreeg een kindje uit de relatie met haar neef, die niet met haar wilde trouwen en haar in de steek liet. Zij rouwt om haar kind dat stierf toen het drie maanden oud was. Ze was van plan haar kind tegen de traditie in, zelf op te voeden.


Ain Ghazal is een sociaal centrum voor vrouwen in Oujda die slachtoffer zijn van geweld. Het herbergt vooral ongetrouwde moeders tijdens hun zwangerschap en zorgt dat ze kunnen bevallen in een ziekenhuis. Als de moeders hun kind niet willen afstaan voor adoptie, tracht het centrum hen werk te verschaffen zodat ze zelfstandig hun kind kunnen opvoeden. Ain Ghazal ontfermt zich ook over vrouwen die slachtoffer zijn van geweld.


Ilham Jiri is sociaal assistente en een luisterend oor voor alle vrouwen en meisjes die in Ain Ghazal verblijven. Nu is zij getrouwd, heeft zelf een kindje en werkt niet meer voor Ain Ghazal. Maar ze blijft in contact met vrouwen en meisjes die haar om raad komen vragen.
Comedrama is een theatergezelschap in Oujda. Het brengt vooral stukken met een sociaal kritische inslag of, zoals de acteurs het zelf uitdrukken: “ wij brengen het leven zoals het is. Daarna is het aan het publiek om te zien of ze open zijn voor verandering van standpunt.” De drijvende kracht achter het gezelschap is Hadrya Amara. De acteurs die u ziet in de film zijn Hadryya Amara, Mohamed Bennai, Ghazib Leftas, Chaimae Bennai, Hassan Saidi, Mohamed Hasnaoui, Houssam Merzouqi, Moustapha Beloid, Zineb Nasiri, Meryem Ouyahya en Lakhdar Loukili. Onze dank gaat naar Mohammed Benjeddi, die de opnames met Comedrama mogelijk maakte.Oog van de Gazelle:  Realisatie - Moudawana